Domov / Lokalno / STIŠKI ČEBELARJI OBELEŽILI 80-LETNICO DELOVANJA

STIŠKI ČEBELARJI OBELEŽILI 80-LETNICO DELOVANJA

Prvega marca 1936 je bila v Stični ustanovljena Čebelarska podružnica, ki se je kasneje preimenovala v Čebelarsko društvo Stična. Stiški čebelarji so na ta dogodek izredno ponosni, saj so 28. maja, na Gradišču nad Stično, obeležili svojo 80. obletnico organiziranega čebelarjenja na širšem stiškem območju. Številne stiške čebelarje s predsednikom Alojzom Janežičem na čelu, člane sosednjih čebelarskih društev, predsednika Regijske čebelarske zveze Petra Pavla Glavarja g. Antona Koželja in podpredsednika Čebelarske zveze Slovenije g. Marka Alaufa, je nagovoril tudi župan Dušan Strnad. Ob tej priložnosti je Čebelarskemu društvu podelil posebno priznanje v obliki spominskega kovanca Prijetno domače. Spominski kovanec podeljuje tistim posameznikom in organizacijam, ki imajo izjemne zasluge pri razvoju in prepoznavnosti občine Ivančna Gorica.

Ob 80-letnici delovanja so v Čebelarskem društvu Stična podelili tudi priznanja članom ČD Stična za več kot 30-letno članstvo. Jubilej pa so obeležili še z izidom društvenega zbornika. Ob tej priložnosti so se poklonili tudi čebelarju in duhovniku Jožefu Jeriču, ki je bil rojen 1823 prav na Gradišču nad Stično in je bil pomemben za razvoj slovenskega čebelarstva. V ta namen, so mu postavili spominsko ploščo na zidu cerkve sv. Miklavža, ki jo je blagoslovil župnik iz Šentvida pri Stični, Izidor Grošelj.

Kulturni program so popestrile članice Ženskega pevskega zbora Harmonija, Oktet fantov KD Stična, učenci Osnovne šole Ferda Vesela Šentvid pri Stični, Folklorna skupina Vidovo in tenorist Miloš Genorio. Po slovesnosti je sledil zabavni program z ansamblom Povratniki.

About Novinar

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …